"Włosi są ludźmi jedzeniocentrycznymi".
Całe ich życie podporządkowane jest jedzeniu. I nie chodzi o zaspokojenie głodu, akt przeżuwania i dostarczania żołądkowi informacji, że już jest bene.
Włosi lubią jeść, bo czas posiłku jest czasem spotkania przy stole i rozmowy. Wokół tavola zbiera się cała famiglia, by celebrować, smakować, być razem.
Ich posiłki są proste - głównymi składnikami są: oliwa, makaron, warzywa, sery, pieczywo, mięso oraz pachnące zioła. To co jedzą, jest kombinacją tych ingredienti.
Nie spędzają w kuchni zbyt wiele czasu, w myśl zasady, że lepiej mangiare niż cucinare.
Poza tym Italiano wierzy, że dolce far niente (słodkie nic nierobienie) wpływa pozytywnie na jakość i długość jego życia.
Pół godziny w kuchni wystarczy, by spaghetti all`arrabiata lub alla puttanesca pojawiło się na stole.
Jeszcze tylko wino i... buon apetit.
Całe ich życie podporządkowane jest jedzeniu. I nie chodzi o zaspokojenie głodu, akt przeżuwania i dostarczania żołądkowi informacji, że już jest bene.
Włosi lubią jeść, bo czas posiłku jest czasem spotkania przy stole i rozmowy. Wokół tavola zbiera się cała famiglia, by celebrować, smakować, być razem.
Ich posiłki są proste - głównymi składnikami są: oliwa, makaron, warzywa, sery, pieczywo, mięso oraz pachnące zioła. To co jedzą, jest kombinacją tych ingredienti.
Nie spędzają w kuchni zbyt wiele czasu, w myśl zasady, że lepiej mangiare niż cucinare.
Poza tym Italiano wierzy, że dolce far niente (słodkie nic nierobienie) wpływa pozytywnie na jakość i długość jego życia.
Pół godziny w kuchni wystarczy, by spaghetti all`arrabiata lub alla puttanesca pojawiło się na stole.
Jeszcze tylko wino i... buon apetit.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz